MDF-ul este un material derivat din lemn, dar mult mai stabil dimensional și mai omogen decât lemnul masiv. Plăcile de MDF se obțin prin încleierea în presă a fibrei de lemn obținută în urma îndepărtării parțiale a ligninei din lemn. Este un material foarte versatil ce poate fi prelucrat mecanic cu ușurință. Frezarea permite obținerea pe suprafață a unor modele variate, iar prelucrarea cu ajutorul CNC-ului a dus la o creștere a folosirii lui pentru obținerea mobilierului, a panourilor decorative, a măștilor pentru calorifere sau a altor elemente pentru amenajări interioare.
Succesul MDF-ului ca material pentru obținerea mobilierului este strâns legat de calitatea materialelor de finisare și de modul cum este realizată finisarea. Când finisezi MDF, metoda de aplicare cea mai folosită este pulverizarea. Produsele folosite sunt pigmentate, iar finisajul obținut este opac. Posibilitatea folosirii unei game foarte variate de culori și materiale, precum și a diferitelor tehnici de finisare permite ca din MDF să se obțină de la mobilier lucios (luciu oglindă), până la cel cu aspect învechit sau cu efecte speciale. Dar pentru a obține un mobilier de bună calitate, suprafețele trebuie vopsite într-o manieră profesionistă. Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a face un finisaj de calitate pe MDF, detaliem în cele ce urmează.
Lucrați cu MDF de calitate bună
Nu tot MDF-ul este la fel. Unele plăci sunt mai dense, altele mai poroase. Un MDF de calitate trebuie să fie dens, omogen, care să se prelucreze ușor prin frezare, cu o absorbție uniformă a materialelor de finisare. Plăcile mai afânate conțin aer, care în momentul vopsirii, iese și formează bule în peliculă, care strică aspectul finisajului. Bulele pot avea aspectul unor mici înțepături în stratul de grund, greu de acoperit cu straturile următoare.
Șlefuiți părțile frezate
Plăcile de MDF au spre exterior un strat mai dens format din așchii foarte fine de lemn. Când este frezat, acest strat este îndepărtat și se ajunge în interiorul plăcii, unde este fibra de lemn. În momentul finisării, această fibră se comportă ca cea a lemnului masiv – absoarbe mai mult, se ridică, iar după uscare are aspect rugos și aspru. Pentru a evita acest lucru toate zonele frezate trebuie șlefuite cu hârtie de șlefuit cu granulație 180 sau 220 și apoi desprăfuite.
Aplicați un strat de izolator înainte de grund
Uneori, chiar dacă lucrezi cu MDF de calitate și zonele frezate sunt șlefuite, stratul de grund poate să nu arate bine. Iar dacă grundul folosit este hidrodiluabil pot apărea colorații neuniforme și deranjante. Apar de la tanini sau diverse substanțe conținute în fibra de lemn folosită la obținerea MDF-ului care se dizolvă în apa cu care grundul este diluat. Pentru a evita toate aceste probleme se recomandă aplicarea unui prim strat de izolator. Acesta are rolul de a sigila placa de MDF, păstrând în interior substanțele care ar putea strica aspectul suprafeței.
Grundul aplicat trebuie să aibă strat consistent și să fie bine șlefuit
Pentru a obține o suprafață cu aspect plăcut, vopseaua trebuie aplicată pe un suport drept, bine șlefuit și fără defecte. Acest suport este dat de straturile de grund. Trebuie aplicate cel puțin două straturi de grund, care se șlefuiesc foarte bine după uscare pentru a oferi o suprafață perfect plană, fără coajă de portocală, bule, înțepături sau asperități. Grundul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulația 280 sau 320, dacă vopseaua ce urmează a fi aplicată este mată și peste 400, dacă este lucioasă.
În general, grundul este de culoare albă. Grundul alb acoperă bine MDF-ul și este un suport bun pentru culorile deschise. Dacă vopseaua este de culoare închisă, se recomandă ca și grundul să fie mai închis la culoare. Stratul consistent de grund nu trebuie obținut dintr-un singur strat ci din mai multe straturi subțiri (cel puțin două) care se aplică succesiv. Într-un strat gros apar tensiuni care duc la crăpături în peliculă.
Țineți cont că dacă aplicați două straturi de vopsea, culoarea se va închide
Intensitatea culorii vopselei este dată de conținutul de pigment. Uneori, în special la culorile închise, este nevoie de două straturi pentru a ajunge la o acoperire bună a suprafeței. Două straturi de vopsea înseamnă, însă, o culoare mai închisă. Verificați înainte gradul de acoperire al vopselei, iar dacă trebuie aplicate două straturi, folosiți o vopsea mai deschisă la culoare.
Folosiți diluantul și catalizatorul recomandat de producător
Diluantul și catalizatorul au roluri foarte importante și trebuie folosite ce și cum recomandă producătorul. Diluantul ales greșit poate face ca pelicula să se usuce prea repede, înainte ca vopseaua să se așeze bine sau să iasă aerul din ea. Așa apare aspectul de coajă de portocală sau rugozitatea peliculei. Catalizatorul poate schimba gradul de luciu al vopselei. Schimbându-l cu unul nepotrivit putem avea surpriza să obținem o peliculă mai puțin lucioasă decât ne-am dorit.
Condițiile din vopsitorie sunt foarte importante, mai ales dacă vopseaua este lucioasă
Cum am văzut și la obținerea luciului oglindă, condițiile din zona de aplicare sunt foarte importante, Praful din aer, temperatura scăzută sau foarte ridicată, umiditatea mare au impact asupra aspectului final și al calității peliculei. Pentru a avea o peliculă de bună calitate finisarea se face în spații special amenajate, fără praf, departe de zonele unde se fac prelucrări mecanice. Pistoalele folosite pentru pulverizare trebuie bine întreținute și spălate la finalul întrebuințării sau al zilei de lucru.
One Response
Foarte utile informațiile.
Când am învățat noi sa vopsim nu aveam astfel de informații iar rezultatele bube au fost obținute cu foarte multe pierderi financiare și timp.
Sper ca noi colegi vopsitori sa aprecieze aceste informații și sa le aplice cu strictețe.
Ce ați uitat sa menționați este calitatea produselor care este crucială.
Ce este fain la Izolator, grund și vopsea ica este ușurința cu care se aplica, gradul de acoperire ridicat, ușurința cu care se șlefuiesc. Mai ales în cazul izolatorului și grundului.
La vopsea faptul ca se slefuie greu denotă de la rezistenta la zgâriere, adică calitate.
10+