Colorarea scoate în evidență desenul lemnului. Un lemn de tei sau de molid, lăcuit fără a fi colorat, este mai tern și mai inexpresiv decât unul colorat. Deoarece lemnul este un material neuniform, soluția de colorare se absoarbe diferit și astfel i se evidențiază desenul. Dar, această absorbție diferită poate avea ca rezultat un aspect pătat și neuniform. Și atunci, ce este de făcut pentru a colora lemnul cât mai uniform? Iată câteva sugestii.
Colorare cu baițuri cu uscare rapidă
Folosirea baițurilor cu uscare rapidă pe bază de solvenți este un mod de a colora uniform lemnul. Evaporarea rapidă a solventului nu lasă timp lemnului să absoarbă colorantul în profunzime. Baițul rămâne mai mult la suprafață, rezultând o colorare uniformă. Dezavantajul este că desenul lemnului este mai estompat.
Deoarece solventul se evaporă repede este recomandată aplicarea baițului cu pistolul. Aplicându-l cu pensula, buretele sau cârpa, efectul va fi invers uniformizării. Întinderea baițului este greu de controlat și vor apărea pete de culoare. Și la aplicarea cu pistolul trebuie atenție deoarece la un volum prea mare de aer sau o presiune prea mare, baițul se usucă instantaneu. În acest caz, apar pe suprafață pete de forma jetului pulverizat, ca o stea, numite în fabrici pufi.
Puteți vedea aici cum se face aplicarea unui baiț uniformizant pe bază de solvent pentru interior (D2000/IN2040) și cum arată lemnul la final.
Folosirea baițurilor uniformizante
Sunt baițuri formulate special pentru a obține suprafețe colorate uniform. În acest caz nu este vorba doar despre absorbția diferențiată ci și de caracteristicile suprafeței care se colorează. De exemplu, la colorarea parchetului montat pot apărea pete din cauză că trebuie acoperită o suprafață foarte mare.
Colorarea parchetului se face pe porțiuni și la întrepătrunderea lor poate apărea o zonă mai închisă la culoare. Baițul folosit trebuie să țină cont și de metoda de aplicare. Parchetul montat se colorează folosind trafaletul sau pensula, nu prin pulverizare. De aceea este nevoie de un baiț care nu se usucă repede. Un timp mai lung de uscare lasă timp parchetarului să întindă bine culoarea și să acopere uniform întreaga suprafață.
Un baiț special pentru colorarea uniformă a parchetului vedeți aici.
Uniformizarea culorii prin ștergere
De obicei, ștergerea este folosită pentru a pune în evidență desenul lemnului. Ștergând baițul cu cârpa, culoarea pătrunde mai bine în lemn și marchează porii și desenul făcut de inelele anuale. Dar ștergerea este și un mod de a uniformiza culoarea.
Pentru ca un baiț să poată fi șters el nu trebuie să se usuce repede. Chiar dacă ștergerea se face imediat după aplicare, timpul de uscare trebuie să permită întinderea cât mai uniformă a baițului și ștergerea totală a surplusului.
Pentru a obține colorare uniformă, ștergerea se face fără a insista foarte mult. Există zone unde culoarea se absoarbe greu în profunzime, rămânând mai mult la suprafață. Un exemplu este zona de lemn târziu la rășinoasele cu tăiere tangențială, când se formează acel desen tip catedrală. O ștergere insistentă pe acele zone va lasă lemnul total necolorat. Ștergerea trebuie făcută astfel încât baițul să ajungă pe toată suprafața, cantitatea să fie cât mai egală, iar surplusul să fie îndepărtat.
Baițurile cu ștergere pot fi, atât pe bază de solvent, cât și de apă. Aveți aici un exemplu de aplicare a unui astfel de baiț pe bază de apă (BXGLW/L1398).
Uniformizare după aplicare
Uniformizarea culorii se poate face și ca etapă separată, după ștergerea baițului sau după aplicarea primului strat de grund. În cazul uniformizării după ștergere se folosește același baiț care se aplică în cantitate foarte mică, uniform, pe toată suprafața.
Dacă suprafața nu este destul de uniformă după aplicarea primului strat de grund, când defectele sunt scoase în evidență, uniformizarea de face aplicând un strat de baiț special peste grundul uscat și șlefuit. Aplicarea se face prin pulverizare, în cantitate mică pentru a nu afecta aderența stratului următor de grund sau lac. Baițurile de uniformizare sunt baițuri pe bază de solvent cu uscare rapidă.
Pentru o colorare uniformă este foarte important și cât de bine s-a făcut șlefuirea lemnului înainte. Găsiți aici mai multe informații despre acest subiect.
Dacă vreți să aflați mai multe despre colorarea lemnului, contactați-ne, vă putem ajuta! Avem o gamă foarte bogată de baițuri și cu siguranță veți găsi la noi ceea ce aveți nevoie.