Este un defect care apare, în special, la aplicarea prin pulverizare, iar pelicula de lac sau vopsea nu rămâne netedă ci cu mici denivelări, precum coaja de portocală. Aspectul este vizibil imediat după aplicare sau după uscare și cu cât suprafața este mai lucioasă, cu atât este mai evident.
Aspectul de coajă de portocală apare la grund, la lac sau la vopsea. La grund, problema poate fi rezolvată cu ajutorul șlefuirii între straturi, dar când apare la ultimul strat lucrurile se complică. Pentru a îndrepta suprafața este nevoie de o șlefuire foarte fină, de polișare, ceea ce poate schimba gradul de luciu. De aceea este bine să cunoașteți cauzele defectului pentru a le putea evita.
Straturile groase produc aspect de coajă de portocală
Coaja de portocală apare, cel mai frecvent, din cauză că stratul aplicat este prea gros. Asta înseamnă că s-a adăugat prea puțin diluant și grundul, lacul sau vopseaua nu se întinde bine înainte de uscare. În loc să fie netedă, suprafața va fi ușor vălurită.
Pentru fiecare produs în parte, fie el grund, lac sau vopsea, producătorul recomandă o vâscozitate de aplicare. Valoarea recomandată trebuie respectată, chiar dacă pare mică și vă gândiți că vor apărea scurgeri de material pe cantul plăcii. Dacă aplicarea se face cu atenție, scurgerile pot fi evitate, iar dacă apar, se rezolvă mult mai simplu decât aspectul de coajă de portocală.
Mai bine aplicați 2-3 straturi subțiri, decât unul gros. Se va așeza mult mai bine și nici nu va exista riscul să crape pelicula.
Diluanții prea rapizi nu sunt o alegere bună
Ați văzut că este important să se adauge diluant, dar nu orice diluant este bun. Pentru a nu face coajă de portocală, pelicula trebuie să se întindă foarte bine. Pentru asta are nevoie de timp. Dacă diluantul adăugat se evaporă foarte repede, timpul se scurtează. Pelicula se va usca înainte să devină netedă și va apărea coaja de portocală.
Chiar dacă vă grăbiți, evitați să folosiți diluanți cu uscare foarte rapidă. Mai bine adăugați o cantitate de diluant rapid în cel folosit frecvent. Uscarea va fi mai rapidă, dar nu atât cât să strice pelicula. Iar dacă este foarte cald, combinați diluantul cu unul mai greu volatil (retardant) pentru a prelungi timpul de uscare.
Greșeli la pulverizare care duc la coaja de portocală
Uneori, coaja de portocală apare chiar dacă s-a folosit diluantul potrivit și vâscozitatea materialului este cea recomandată. În acest caz, este posibil ca modul de aplicare să nu fie corect. O distanță prea mică între pistol și suprafața pe care se face aplicarea sau o presiune prea mare pot face ca defectul să apară. Aveți în vedere că, la pulverizarea manuală, între pistol și piesă trebuie să fie o distanță de minimum 25 cm, iar presiunea nu trebuie să depășească 4 atm.
Condițiile din mediul de lucru influențează aspectul peliculei
Dacă între obiectul care trebuie lăcuit / vopsit și lac / vopsea există diferență mare de temperatură poate apărea aspectul de coajă de portocală. Se poate întâmpla iarna, dacă materialul de finisare este aplicat la scurt timp după ce a fost adus dintr-un depozit neîncălzit. Dar și vara pot apărea diferențe de temperatură. Dacă placa a fost încălzită de soare, diluantul se evaporă înainte ca materialul aplicat să se întindă bine și apare coaja de portocală.
Temperaturile materialelor de finisare, a obiectului de finisat și a mediului de lucru trebuie să aibă valori apropiate în intervalul 18-20°C.
Remedierea aspectului de coajă de portocală
Dacă a apărut în peliculă aspectul de coajă de portocală, singura soluție este îndepărtarea lui prin șlefuire. Dacă grundul are aspect de coajă de portocală, se șlefuiește până ce suprafața devine perfect netedă. Altfel, straturile următoare vor prelua denivelările existente și le vor accentua.
Dacă apare la ultimul strat de lac, suprafața trebuie șlefuită sau polișată. Dacă este vorba despre un lac sau o vopsea mată, suprafața se șlefuiește cu o hârtie fină (granulație 400) și se aplică apoi un strat foarte subțire de material. Dacă suprafața este lucioasă, aspectul de coajă de portocală se îndepărtează prin polișare și nu mai este necesară aplicarea unui alt strat.
Cel mai sigur mod de a evita apariția defectului este să respectați recomandările din fișele tehnice și tehnologiile de aplicare. Iar dacă aveți nevoie de ajutor, specialiștii noștri vă stau la dispoziție cu sfaturi, recomandări și produse de calitate.